Historien bak Cubastolen
Historien om Cubastolen begynner da fem glade gutter: Steinar, Per, Hans Olav, Ove og Runar - reiste over Atlanteren for å oppleve fantastiske Cuba på sykkel. Målet for turen var å sykle overkommelige etapper på den cubanske landsbygda og komme tett på den cubanske folkesjela.
Sykkelgruppa fikk et godt lag med det cubanske folket og der det skortet på spanske gloser, kompenserte de med kroppsspråk og medbrakte gaver. I tillegg til sigarer, cuba libre og mojitos, oppdaget gruppa at de aller fleste cubanerne var utstyrt med en gyngestol. I gyngestolene satt Cubanerne store deler av dagen avslappet og ventet på et eller annet.
Etter en gemyttlig lunsj på tampen av en sykkeletappe fikk Per ideen at det var på tide og gå til anskaffelse av en gyngestol. Da det er få butikker på øya stoppet de ved huset til ei trivelig dame som eide et flott eksemplar. Etter generøse forhandlinger hadde stolen skiftet eier og alle var fornøyde. Stolen fikk så sin plass på bussen og det var rift om å gynge i den resten av turen.
Noen dager senere under en livlig middag på en fortausrestaurant, kom gruppa i kontakt med Vera, en ung og trivelig backpacker fra Tyskland. Hun ville gjerne følge med på sykkel noen dager. Dette passet oss bra da den sjette syklisten i gruppa, storbonden fra Jagtøyen, var blitt igjen syk hjemme. Sykkelen hans sto klar. Vera var en oppegående dame med visjoner, og ideen om å starte en internasjonal virksomhet for økologisk produksjon og salg av cubanske gyngestoler ble diskutert.
Etter to begivenhetsrike uker skulle gruppa så reise hjem igjen. Flyet de reiste hjem med viste seg og ikke romme gyngestoler. Den populære gyngestolen ble derfor behørig målt og fotografert. Da de var vel hjemme ble et knippe fagfolk koblet inn for å gjenskape stolen. Stolen skulle ha den rette balansen, de riktige materialene og den riktige impregneringen for å kunne brukes året rundt. Saltimpregnering bak en 5-hesters Yamaha i Vinjefjorden viste seg til slutt og være den beste måten.
Da prototypen omsider stod klar i verkstedet på Melhus ble det raskt etterspørsel etter flere og aktiviteten i verkstedet på Melhus økte raskt. Ryktet om stolen spredte seg som ild i tørt gress og etter nøye og til dels dyre forberedelser ble stolen lansert for massemarkedet i forbindelse med Rørosmartnan i Februar 2015. Et stort salgs- og logistikkapparat stilte opp denne uka lavvoen ved Bergstaden. Til og med den tyske delen av selskapet var her tilstede.
Gruppa skapte god latinsk stemning i lavvoen på Røros. Polet på Røros gikk tom for Havanna Club, og prisen for beste stand ble overrukket allerede 2 dager ut i martnan. 50 stoler ble solgt - og som et martnatilbud ble de i ettertid vederlagsfritt levert over hele landet.