Vedlikehold av utemøbler

Møblene vil etter hvert få et mer værbitt utseende og blekne noe i fargen. Som alt treverk vil de ha godt av å oljes ca. hvert 5 – 10 år. Du kan også etterbehandle møblene med beis eller maling.

Gyngestolen har seks bolter (fire på meiene og to på armlenene) som må strammes av og til.  

Alle møbler holder lenger om du vedlikeholder dem godt. Det vil ganske enkelt si å tenke på hvilke faktorer som kan forårsake at møblene eldes fortere enn de trenger. Det kan være kulde, tørke, fukt, støv og skitt m.m. Her gir vi deg noen gode råd og tips til hva du kan gjøre for å forlenge levetiden til cubastolen din. Hva ønsker du å gjøre?

Vask

Selv om du har et utemøbel som er impregnert, lønner det seg å bruke litt tid på vedlikehold. Vedlikehold kan være så enkelt som å vaske med en fuktig klut nå og da. Det kan være du bor i en by, tettsted eller i nærheten av en vei som betyr at det kan legge seg støv og skitt på overflaten. Ta vann i en bøtte, eventuelt med litt husvask, fukt en klut og vask over gyngestolen din. Du kan selvfølgelig vaske stolen med en hageslange eller høytrykksspyler, men det kan være fint om den får en omgang med klut og såpe/husvask før du skyller den ren.

Vær oppmerksom på at ved bruk av høytrykksspyler sprøytes vannet langt inn i treverket og det kan ta litt tid, faktisk opp mot en uke før treverket har tørket helt opp. Skal du senere dekke den til med presenning, pass da på at stolen får luft slik at treverket kan tørke.

Behandling

Forberedelse til behandling: Du kan behandle Cubastolen med enten olje, beis eller maling, alt ettersom hvilken stol du har (se under). Rengjør på forhånd og sørg for at treverket er tørt før du setter i gang. Har du en ny gyngestol, anbefales det å vente 1 år før du behandler, om gyngestolen er impregnert. Grunnen til dette er at selve impregneringen gjør treverket fuktig. Som kjent vil ikke maling, olje eller beis feste seg godt på fuktig underlag, og kan derfor skalle av. Man kan få kjøpt fuktmåler, et lite instrument som trykkes inn i treverket og måler fuktighetsgrad. Det anbefales at fuktighetsgrad ikke skal overstige 20%, helst skal det ligge litt under.

Har du tenkt å behandle gyngestolen din med for eksempel oljebeis, bør du vaske den først. Dette gjelder spesielt om du har hatt den noen år.

Om stolen kun har vært impregnert, holder det å vaske den med husvask. Ikke vask treverket med fet såpe da fett gjør at maling og beis ikke vil feste seg. Bruk husvask eller lignende, og skyll godt etterpå. Hvilken behandling som egner seg best kan variere alt ettersom hvilken stol du har.

Ønsker du å påføre nytt strøk med Royal oljebeis, selges dette hos de fleste byggevarehandlere. Merk deg at den må tynnes ut. Dette gjøres ved å blande oljebeisen med 40% White spirit for å lette påføringen og inntrengen i treverket.

Det finnes ingen fargekoder på Alvdal Royal, men de har følgende benevnelser: Alvdal Royal klar, Alvdal Royal brun, Alvdal Royal fjellgrå, Alvdal Royal oker, Alvdal Royal rød, Alvdal Royal mørkebrun.

Impregnert tre er teoretisk sett holdbart uten vedlikehold, men vil etter hvert miste grønnfargen og få en naturlig gråfarge, noe som mange synes er fint. Når man allikevel velger å overflatebehandle treverket er det ofte av estetiske hensyn. Ved bruk av en god olje eller beis kan man utsette gråning av treverket og velge en farge som passer til omgivelsene til gyngestolen. Jevnlig vedlikehold reduserer at treverket sprekker opp. Hvis du velger å bruke en olje, pass på å kjøpe en olje med en stor andel tørrstoff. Oljen bør inneholde soppmiddel.

    • Royal olje: Må blandes med 40% White spirit for å lette påføringen og inntrengen i treverket.
    • Terrassebeis: Når du skal behandle gyngestolen din for første gang, er terrassebeis et godt valg. Terrassebeis har lenger holdbarhet og flere fargemuligheter enn for eksempel tradisjonell treolje. Det er viktig at underlaget er tørt, se avsnitt om «forberedelse til behandling». Det holder vanligvis med ett strøk terrassebeis, men du kan godt bruke 2 strøk. Påfør rikelig og sørg for at treverket blir godt mettet. Vent i 5-10 minutter, og blir det noe til overs tørker du det av med en tørr og lofri klut. Vær ekstra nøye med å mette endeveden som kan beises «vått i vått» til det slutter å trekke inn - 5-6 ganger. Følg bruksanvisningen på emballasjen.
    • Treolje: Treolje gir effektiv beskyttelse av tre og er beregnet spesielt for trykkimpregnert tre. Olje bør påføres årlig. Rengjør treverket godt, se avsnitt om «forberedelse til behandling». Tørk av eventuelt overskudd med tørr og lofri klut, for eksempel en gammel T-skjorte.

Har du en ubehandlet furustol, står du ganske fritt til å behandle den som du vil. Den er ypperlig å male i den fargen du måtte ønske. Det er spesielt om du ønsker å ha stolen innendørs.

Den ubehandlede stolen kan også beises eller oljes.